Albert Calderó Cabré

Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona. Advocat, membre en exercici del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona.

Va ser funcionari de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (1974-1980). Director de Serveis d'Organització i Personal de l'Ajuntament de Terrassa (1980-83).

Des de 1983 exerceix com a expert extern a les institucions publiques, especialitzat en planificació, organitzacio i direccio de personal, i en formació de càrrecs de govern i directius públics.

Ha exercit com a jurista i consultor en més de 170 institucions publiques, de les quals més de 110 entitats local, i ha impartit formació en més de 70 universitats, escoles d'administració pública i associacions de municipis d'Espanya i Amèrica Llatina.

Va ser el fundador d'Estratègia Local el 1987, el seu director de 1987 a 2002 i de 2004 fins 2008 i n'és el Sotsdirector des de 2008.

Ha dirigit projectes de CONSULTORIA, entre altres, en les següents institucions:

AJUNTAMENTS: Aiguafreda, Alacant, Alcobendas, Alella, Altea, Arnuero, Artà, Badalona, Balaguer, Barcelona, Benidorm, Bilbao, Bisbal del Penedès, Blanes, Cabrera de Mar, Calafell, Calonge, Calvià, Cambrils, Canet de Mar, Cardedeu, Es Castell, Cieza, Ciutadella de Menorca, Cornellà de Llobregat, Cubelles, Cunit, Donostia-Sant Sebastià, Eivissa, Erandio, Ferrol, Figueres, Fuenlabrada, Galdakao, La Garriga, Getafe, Getxo, Granollers, Hondarribia, L'Hospitalet de Llobregat, Huelva, Ibi, Irun, La Jonquera, Lebrija, Madrid, Málaga, Maó, Marbella, El Masnou, Mollet del Vallés, Monòver, Montornès del Vallès, Olvera, Ondara, Oriola, Palafrugell, Palma de Mallorca, Pallejà, Portugalete, Reus, Roda de Ter, Salamanca, Sallent, San Javier, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Esteve Sesrovires, Sant Hilari Sacalm, Sant Just Desvern, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç del Raspeig, Santa Coloma de Gramenet, Santa Cruz de Tenerife, Santiago de Compostela, Santurtzi, Sanxenxo, Sentmenat, Sollana, Taradell, Tolosa, Tona, Tordera, Torrejón de Ardoz, Tortosa, Tres Cantos, Valladolid, Vallirana, Valls, Vic, Vielha e Mijaran, Vila-Seca, Villena, Zamora.

DIPUTACIONS, DIPUTACIONS FORALS i ÓRGANS INSULARS I COMARCALS: Àlaba, Alacant, Barcelona, Biscaia, Cabildo Insular de Tenerife, Consell Comarcal del Maresme, Consell Comarcal de la Selva, Consell Insular d’Eivissa, Consell Insular de Formentera, Consell Insular de Menorca, Girona, Granada, Guipúscoa, Lugo, Lleida, Málaga, Mancomunitat La Plana, Tarragona, Valladolid.

COMUNITATS AUTÒNOMES: Generalitat de Catalunya-Comissió Inter-departamental de la Dona, Generalitat de Catalunya-Departament de Medi Ambient i Habitatge, Generalitat de Catalunya-Departament de la Presidència, Generalitat de Catalunya-Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions, Generalitat de Catalunya-Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Generalitat de Catalunya-Institut Català de les Dones, Generalitat de Catalunya-Institut d'Estadística de Catalunya, Generalitat de Catalunya-Parlament de Catalunya, Generalitat Valenciana-Sindicatura de Comptes, Gobierno de Canarias-Academia Canaria de Seguridad, Gobierno de Canarias-Dirección General de Justicia, Gobierno de Canarias-Escuela de Servicios Sanitarios y Sociales de Canarias, Gobierno de Canarias-Inspección General de Servicios, Gobierno de La Rioja-Departamento de Administraciones Públicas y Política Local, Gobierno Vasco-Instituto Vasco de Estadística, Gobierno Vasco-Viviendas Sociales de Euskadi SA, Govern Balear-Departament d'Agricultura i Pesca, Junta de Andalucía-Dirección General de Administración Local, Parlament de les Illes Balears.

UNIVERSITATS: Autònoma de Barcelona, Barcelona, Miguel Hernández (Elx), Jaume I (Castelló), León, País Basc, Politècnica de Catalunya, València.

ALTRES: Asociación de Municipalidades de Honduras-AMHON, Asociación de Municipios Vascos-EUDEL, Asociación Navarra de Informática Municipal SA, Associació Catalana de Municipis-ACM, Federación Española de Municipios y Provincias-FEMP, Fundació Catalunya Oberta, Gestión Tributaria Territorial SA-GTT.

Ha impartit CURSOS DE FORMACIÓ, entre altres, en les següents institucions:

AJUNTAMENTS: Alacant, Alcobendas, Aranjuez, Avilés, Badalona, Bilbao, Blanes, El Campello, Cerdanyola del Vallés, Córdoba, Eivissa, Fuenlabrada, Getafe, Granada, Irún, Jerez de la Frontera, Málaga, Olesa de Montserrat, Palma de Mallorca, Salamanca, Sant Pere de Ribes, Sevilla, Sitges, La Vall d'Uixó, Valladolid, Vic.

DIPUTACIONS, DIPUTACIONS FORALS I INSTITUCIONS INSULARS I COMARCALS: Alacant, Badajoz, Barcelona, Biscaia, Castelló, Córdoba, Eivissa, Gipuzkoa, Girona, Granada, Lugo, Málaga, El Maresme, Menorca, La Selva, Tarragona, Valladolid.

COMUNITATS AUTÒNOMES: Andalucía, Canarias, Castilla-La Mancha, Catalunya, Galicia, Murcia, País Basc, La Rioja, València.

UNIVERSITATS: Almería, Autònoma de Barcelona, Barcelona, Granada, Miguel Hernández, Jaume I, León, Murcia, País Basc, Politècnica de Catalunya, La Rioja, València.

ALTRES: Asociación de Municipios Vascos-EUDEL, Associació Catalana de Municipis-ACM, Corporación de Municipalidades de la Republica de El Salvador-COMURES, Escola Galega de Administración Pública, Escuela de las Administraciones Públicas de Caixanova, Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears-FELIB, Federación Canaria de Municipios, Federación Española de Municipios y Provincias-FEMP, Federación Galega de Municipios e Provincias-FEGAMP, Federación de Municipios de Cantabria, Federació de Municipis de Catalunya, Federación de Municipios de la Región de Murcia, Mancomunidat La Plana.

Altres activitats DOCENTS:
És professor d'Organització i Recursos Humans en el Màster universitari en formació dels funcionaris d'administració local amb habilitació de carácter nacional de l'INAP.

És el professor des mòduls: "Gestió de l'Auto-organització" i "Habilitats de Lideratge" del Diploma de Postgrau de Gestió Genencial Local de la Universitat Rovira i Virgili.

És el professor del curs "Gestió de Serveis i Lideratge Organitzacional" del Programa d'Especialització en Gestió Pública Local de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.

És el professor del mòdul "Comunicació i màrqueting institucional" del Màster en Govern Local de la Universitat Autònoma de Barcelona.

És el profesor del mòdul "Direcció i Planificació Estratègica a l'Administració Pública" del Programa Superior en Lideratge Públic de la FUNDESEM Business School d'Alacant.

Ha estat professor col·laborador, entre d'altres, de les següents institucions docents:

Academia Canaria de Seguridad, Agencia Española de Cooperación Internacional, Centro de Estudios Municipales y Cooperación Internacional de Granada, Consorci Universitat Internacional Menéndez Pelayo de Barcelona, Cursos de Verano de la Universidad de Granada, Departament de Ciència Política y Dret Públic de la Universitat Autònoma de Barcelona, Diploma de Alta Dirección en Administración Pública de Ecuador (Fundesem Business School y Universidad Nacional Autónoma de México), Escola d'Administració Pública de Catalunya, Escola Galega de Administración Pública, Escuela de Administración Local de la Región de Murcia, Escuela de Administración Pública de la Región de Murcia, Escuela para las Administraciones Públicas de Caixanova, Escuela Riojana de Administración Pública, Escuela de Verano de la Universidad del País Vasco, Fundació Rafael Campalans, Fundació Ramon Trias Fargas, Fundación Freidrich Naumann, Fundación Internacional y para Iberoamérica de Administración y Políticas Públicas, Fundación de Desarrollo Municipal de Centro América (FUNDEMUCA), FUNDESEM Business School, Institut de Ciències Polítiques i Socials de Barcelona, Instituto Nacional de Administración Pública, Instituto Vasco de Administración Pública, Instituto Valenciano de Investigaciones Económicas, Master en Dirección y Gestión Pública Local en Antigua -Guatemala (Fundación DEMUCA, Agencia Española de Cooperación Internacional, Unión Iberoamericana de Municipalistas, Centro de Estudios Municipales de Cooperación Internacional y Universidad Carlos III de Madrid), Master de Funció Directiva de l'Escola d’Administració Pública de Catalunya,
Master en Gestión y Dirección de Organizaciones públicas de la Universidad de Alicante, Master de Gestió Pública de la Universitat Autònoma de Barcelona, Master de Gestió Pública del Programa Interuniversitari de Govern i Gestió Pública (Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Girona, Universitat Pompeu Fabra, Universitat de Barcelona i Escola d'Administració Pública de Catalunya), Màster universitari en Innovació Educativa i TIC de la Universitat Ramon Llull, Màster en Marketing Polític de l'Institut de Ciències Polítiques i Socials de Barcelona (Diputació de Barcelona) i la Universitat Autònoma de Barcelona, Màster Virtual en Projectes i Polítiques Educatives Locals de la Universitat de Barcelona, Programa de Formación de Cargos Electos Locales de la Escuela Galega de Administración Pública, Programa de Formación de Directivos de la Xunta de Galicia de la Escuela Galega de Administración Pública, Seminari de Dret Local de Girona, Servei de Formació Local de la Diputació de Barcelona, Servicio de Formación de la Diputación de Alicante, Unión Iberoamericana de Municipalistas.

Ha protagonitzat PONÈNCIES I CONFERÈNCIES en els següents Congressos, Jornades i Esdeveniments:

Ponència: "Pla de treball d'una institució local per complir la legislació sobre transparència" en la Jornada sobre Transparència, Accés a la Informació i Bon Govern de l'ACM i la FMC, Barcelona (2015). Ponència: "Els efectes de l'externalització de serveis en la reordenació del personal al servei de les administracions locals" a la Setmana Municipal organitzada per les 4 diputacions catalanes i Aj. De Barcelona, Barcelona (2014). Ponència: "La nova administració educativa" (amb Joan Queraltó) al 2n Congrés d'innovació educativa d'Edu21, Barcelona (2013). Ponencia: “Gestión estratégica del ajuste: Recuperando la solvencia económico-financiera local” en las Jornadas para Alcaldes y cargos electos locales: “Los retos actuales del municipalismo: Estrategias para la captación de recursos y mejora de la eficiencia” FEMP, Madrid (2013) Ponencia: “Tres propuestas de revoluciones organizativas para recuperar la viabilidad económica (e institucional) de las instituciones locales” VII JOMCAL, Jornadas de Modernización y Calidad de las Instituciones Locales, Ayuntamiento de Málaga (2012). Ponencia: “Modelo organizativo compacto en microciudades” en el VIII Congreso Internacional sobre Recursos Humanos en las Administraciones Públicas del Ayuntamiento de Vitoria (2012). Ponencia: “Principales retos del empleo público en la situación económica actual”, en las Jornadas sobre Gestión de Personas en las Entidades Locales, Diputación de Almería (2011). Ponencia: “Reducir costes de personal en tiempos de crisis: Los planes de austeridad y modernización”, en las XXIX Jornadas de Gerencia Universitaria de las Universidades Españolas, Almería (2011); Ponència: "El mètode de gestió per competències professionals aplicat al Consell Comarcal del Maresme" a les Jornades "Els ajuntaments davant la crisi: tres iniciatives per optimitzar i estalviar recursos públics" del Consell Comarcal del Maresme, Mataró (2011). Ponencia: “Dos experiencias locales de gestión eficiente de los recursos y control presupuestario” en las Jornadas “Gestión Eficiente de los Recursos y Control Presupuestario” de la FEMP, Madrid (2011). Ponència: "Crisi, administració electrònica i gestió dels treballadors de l'Administració" a les Jornades d'Administració Electrònica del Consell Insular de Menorca (2011). Conferencia: “Mejoras laborales y sostenibilidad de los servicios públicos en época de crisis” en el Congreso de la Federación de Servicios Públicos de la Unión General de Trabajadores de la Diputación de Almería (2011). Ponencia: “Más allá de los planes de austeridad: del ajuste a la mejora de la eficiencia” en las Jornadas “Recursos Humanos y gestión del conocimiento en tiempos de crisis” de la FEMP y el Ayuntamiento de L’Hospìtalet de Llobregat (2010). Ponencia: “Estrategias básicas para la gestión de los recursos humanos de un Ayuntamiento” en las “II Jornadas Técnicas sobre Desarrollo Local y Recursos Humanos”, organizadas por la Diputación de Almería (2010). Conferencia sobre “La crisis de la Administración. La Administración de la crisis” en el Aula Magna de la Universidad de Almería (2010). Ponencia sobre "Crisis, planes de austeridad y aplicación del RDL 8/2010 de medidas para la reducción del déficit público" en el VI Congreso Internacional sobre Recursos Humanos en las Administraciones Públicas del Ayuntamiento de Vitoria (2010). Ponència sobre "Plans d'actuació municipals i projectes de canvi organitzatiu en l'escenari de la crisi econòmica 2009-2010" a la Primera Jornada d'Administració Local del Consell Insular de Mallorca (2009). Conferencia sobre "Gestión estratégica institucional ante la crisis 2008- 2010" en el Acto de presentación pública de la II Edición del Curso de Alta Dirección en Administración Pública de la FUNDESEM Business School de Alicante (2008). Jornadas de la FEMP sobre Formación y Estatuto Básico del Empleado Público en la Administración Local (2007). Congreso sobre Recursos Humanos en las Administraciones Públicas del Ayuntamiento de Vitoria (2005). Jornada sobre la Ley 57/2003 de Modernización del Gobierno Local de la Asociación de Municipios Vascos - EUDEL (2004). Jornada sobre la Ley 57/2003 de Modernización del Gobierno Local del Gobierno de La Rioja y la Federación Riojana de Municipios (2003). Encuentros Nacionales de Administración Local de la Diputación de Lugo y el INAP (2001). Jornadas sobre Modernización y Calidad en la Administración Local, Málaga, Junio de 2000. Jornadas sobre Organización y Nuevas Tecnologías en la Administración Local de la Diputación de Girona (1997, 1998 y 2000). Jornadas sobre Turismo y Litoral de la Universidad de Girona (1995).

És Autor de les següents publicacions:

 • Ponència "Administració educativa" coautor con Joan Queraltó, en la documentació de conclusions del Congrés "L'educació, l'eix del nou estat" Edu21, Barcelona 2013 - Veure la publicació
 • "Propuesta para los ayuntamientos en quiebra" coautor con Jorge Romero, alcalde de Los Barrios (Cádiz); en diario EuropaSur, 13 de junio de 2013, página 29.
 • "Tres propuestas de revoluciones organizativas para recuperar la viabilidad económica (e institucional) de las instituciones locales" (en VII JOMCAL, Jornadas de Modernización y Calidad de las Instituciones Locales, Málaga 2012) - Veure la publicació
 • "Modelo organizativo compacto en microciudades" (en VIII Congreso sobre Recursos Humanos en las Administraciones Públicas, Vitoria-Gasteiz, 2012) - Veure la publicació
 • "Crisis y agendas urbanas: la gestión innovadora de la austeridad", en la revista Eixo Atlântico, revista científica do Eixo Atlântico do Noroeste Peninsular, la Asociación transfronteriza de los municipios de la Eurorrexión Galicia - Norte de Portugal, nº 18, diciembre de 2011)
 • “Los funcionarios interinos a partir del Estatuto Básico del Empleado Público: el funcionariado de programa y el funcionariado coyuntural”, en “Cuadernos de Administración Local”, revista técnica de la Federación Española de Municipios y Provincias, nº 163, julio de 2011 y nº 164, agosto de 2011 - Veure la publicació
 • “Municipalismo, austeridad y reposicionamiento institucional”, en la revista “Carta Local”, de la Federación Española de Municipios y Provincias, agosto 2010
 • "Crisis, planes de austeridad y aplicación del RDL 8/2010 de medidas para la reducción del déficit público" (en VI Congreso sobre Recursos Humanos en las Administraciones Públicas, Vitoria-Gasteiz, 2010) - Veure la publicació
 • “Xestión de proxectos nas institucións públicas”, en la obra colectiva “Dirección Pública Profesional. Lecturas para xestionar a era da gobernanza”, dirigida por Enrique José Varela, (EGAP, Santiago de Compostela, 2009) -
 • "Plans d'actuació municipals i projectes de canvi organitzatiu a l'escenari de la crisi econòmica 2009-2010”, en la obra colectiva: “Qualitat de gestió a l’Administració Local. El canvi necessari en les cultures corporatives” Colección “Estudis OPL” Consell de Mallorca. Palma 2009 - Veure la publicació
 • “Comentarios prácticos para la aplicación del Estatuto Básico del Empleado Público a las instituciones y organismos públicos” (Ed. Estrategia Local, 2007) - Veure la publicació
 • “La ola de la eficacia – Manual visual para aumentar la eficacia de las empresas y las instituciones” (Ed. Estrategia Local, 2006) - Veure la publicació
 • “Gestión de servicios públicos, sistemas retributivos y relaciones laborales” (en I Congreso sobre Recursos Humanos en las Administraciones Públicas, Vitoria-Gasteiz, 2005) Veure la publicació
 • Prólogo a "Lo que hay de más y de menos en España" de José del Campillo y Cossío (Ed. Estrategia Local, 2005) - Veure la publicació
 • “El gobierno municipal, del voluntarismo a la gobernanza” (coautor: Manuel Zafra), en Gestión y Análisis de Políticas Públicas, nº 25, INAP 2004 - Veure la publicació
 • “Fora teranyines: Direcció professional de campanyes polítiques” (en la revista Àmbits, del Colegio de Politólogos y Sociólogos de Cataluña, Barcelona 2003).
 • “El concejal que inspeccionaba barcos” (coautor: Manuel Zafra; en El País, 2003) - Veure la publicació
 • “Los Ayuntamientos no son Corporaciones” (coautor: Manuel Zafra; en El País, 2002) - Veure la publicació
 • “Nuevas políticas locales y sistemas de gobierno local” (Primeros Encuentros Nacionales de Administración Local, Lugo, 2001) - Veure la publicació
 • Edición, prólogo y notas a "Espejo de Príncipes" de P. Belluga (Ed. Estrategia Local, 2000) - Veure la publicació
 • “Gestión de calidad de las plantillas, puestos de trabajo y retribuciones en las entidades locales” ( en Jornadas sobre Organización y Nuevas Tecnologías en la Administración Local, Girona 2000) - Veure la publicació
 • Edición, prólogo y notas a "Regiment de la cosa pública" de F. Eiximenis (Ed. Estrategia Local, 1999) - Veure la publicació
 • Prólogo y notas a "El Concejo y Consejeros del Princípe", de F. Furió (Ed. Estrategia Local, 1998) - Veure la publicació
 • “Modelos de Gobierno municipal” (en “Estudios sobre los gobiernos locales”, Federico Castillo Blanco coordinador, CEMCI, 1998) - Veure la publicació
 • “Estrategias de aplicación en la Administración Local de las nuevas tecnologías” (en Jornadas sobre Organización y Nuevas Tecnologías en la Administración Local, Girona 1997) - Veure la publicació
 • “La organización del gobierno local” (coautora: Carme Esquirol; Ed. Diputació de Barcelona, 1996).
 • “Notas sobre la política de relaciones laborales en la Administración Local” (en “CEUMT, la revista municipal”, nº 53-54, 1982) - Veure la publicació
 • “El sindicalismo de los funcionarios públicos” (Ed. Avance, 1977).
 • “Administración pública” (en “Por una política municipal democrática”, varios autores, Ed. Avance, 1977).

Membre de la Unión Iberoamericana de Municipalistas. Membre de la International Municipal Lawyers Association. Membre de l'American Society for Public Administration. Ha estat membre del Consejo Rector del Centro de Estudios Municipales y de Cooperación Internacional de Granada, elegit per unanimitat pel Ple de la Diputació Provincial de Granada dins del tram de consellers a elegir entre experts de reconegut prestigi en l'Administració Local.

DOCUMENTS TÈCNICS ON-LINE:
c/ Villarroel, 9 pral 1a - 08011 BARCELONA - Tel.: 934 817 410

Inscrita al Registre Mercantil de Barcelona, Volum 11303, Llibre 10108, Secció 2a, Foli 18, Full núm. 131675
© ESTRATEGIA LOCAL, SOCIETAT ANÒNIMA - CIF A-59108522