La venjança dels Ofensius

Com som
28/11/23
152
0

"No sé qui ets. No sé què vols. Si busques un rescat et puc dir que no tinc diners, però el que sí que tinc són un conjunt d'habilitats molt particulars. Habilitats que he adquirit al llarg d'una llarga carrera. Habilitats que em fan ser un malson per a gent com tu. Si ara alliberes la meva filla, s'acaba tot: no et buscaré, no et perseguiré. Però si no... Et buscaré, et trobaré... I et mataré".

Aquesta icònica escena del personatge de Liam Neeson a Taken, on parla per telèfon amb el segrestador de la seva filla, ens pot servir per entendre el comportament habitual de les persones que gestionen els conflictes de manera Ofensiva.

A les persones O no els agraden els conflictes; com el personatge de Taken, sovint abans d'enfrontar-s'hi intenten una sortida que inicialment pot semblar defensiva: no cal que ens fem mal, "no et buscaré, no et perseguiré", si l'alliberes tu no caldrà que hagi d'actuar jo per solucionar el conflicte... Perquè els O saben que, quan finalment actuen, ho fan de manera contundent. Per solucionar el conflicte n'ataquen la font, i, si poden, tallen caps.

Com que saben que aquesta manera d'actuar sovint els duu problemes, i van acumulant un rastre de "cadàvers" a mesura que avancen dins d'una organització, sovint les persones Ofensives intenten no exercir com tals fins que no hi veuen més remei. Però també pot passar que, volent actuar, no tinguin capacitat en aquell moment per a fer-ho, ja sigui perquè no tenen prou poder o prou força dins de l'equip, o prou lideratge en l'organització... I aquí també aplica la darrera part del que diu per telèfon: "Si no... Et buscaré, et trobaré.... I et mataré".

Les persones Ofensives, si creuen que han d'actuar per solucionar el conflicte però no ho poden fer en aquell moment, tenen memòria. I creuen en la idea de la venjança, i els sembla justa. Ni que hagin passat anys, i allò sembli oblidat: molt temps després, quan potser ja no ve a tomb de res, però quan la persona O ocupa una posició de més poder o té una oportunitat que no tenia en el moment que va voler solucionar el conflicte a la seva manera i no ho va poder fer... Com el personatge de Liam Neeson: busca, troba i mata.

La idea de les llistes negres, la memòria de greuges als que anirà fent front a mesura que pugui fer-ho, és habitual per a les persones que gestionen els conflictes de manera Ofensiva. Els conflictes es recorden, i s'actua "violentament" quan es creu que es pot actuar o quan es té prou poder o influència per a poder-ho fer.

Per això a les persones Ofensives no els agrada amenaçar; saben, com el personatge de Liam Neeson, que si amenacen algú serà per acabar complint la seva amenaça, ara o en diferit; que si es veuen obligats a implicar-se en la solució d'un conflicte ho faran buscant, trobant i matant, avui o quan puguin fer-ho. Amb memòria, llista negra i paciència, exercint la venjança dels Ofensius.

Comentarisc/ Villarroel, 9 pral 1a - 08011 BARCELONA - Tel.: 934 817 410

Inscrita al Registre Mercantil de Barcelona, Volum 11303, Llibre 10108, Secció 2a, Foli 18, Full núm. 131675
© ESTRATEGIA LOCAL, SOCIETAT ANÒNIMA - CIF A-59108522