REGI Nº9

Revista electrònica sobre el desenvolupament de la governança de les institucions públiques
27/9/11
970
0

 

Octubre 2011

 

Teorema de Calderó sobre estratègia de canvi organitzatiu eficaç

Aquest és el Teorema de Calderó sobre estratègia del canvi organitzatiu eficaç:

A la nostra web trobareu la definició del teorema i els seus termes.

.

El nostre mètode de segmentació electoral

Es compleixen 20 anys del nostre mètode de segmentació electoral, que es va utilitzar per primera vegada en les anàlisis per elaborar estratègia electoral per als nostres clients el 1991. Des de llavors el mètode ha millorat molt en les seves successives versions, però manté la seva essència i originalitat fundacional: no es basa en les enquestes electorals sinó en els resultats electorals. El mètode ens permet elaborar estratègies electorals amb alta probabilitat d'èxit des de l'anàlisi racional, el que permet als nostres clients posar en pràctica campanyes electorals de gran èxit i d'òptima relació cost-resultats. El nostre mètode també ha acreditat la seva vàlua en la predicció de resultats electorals. En una prova exigida per un client, a finals dels anys noranta, una predicció de resultats d'eleccions autonòmiques realitzada amb el nostre mètode cinc mesos abans de les eleccions, concretant fins al nombre d'escons de totes les opcions polítiques, va resultar més precisa que les enquestes a peu d'urna.

 

Austeritat en les institucions públiques: desfer-se dels edificis innecessaris

Nova entrega de la sèrie d'articles d’Albert Calderó, subdirector d’Estratègia Local, proposant idees pràctiques per als plans d'austeritat que totes les institucions públiques haurien d'estar posant en marxa en l'actualitat.

 

Quaderns d'Administració Local, la revista tècnica de la FEMP, publica un article d'Albert Calderó

La revista "Quaderns d'Administració Local", òrgan tècnic de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, ha publicat un article d'Albert Calderó titulat "Els funcionaris interins a partir de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic : el funcionariat de programa i el funcionariat conjuntural ".

 

Estratègia Local imparteix un curs de l'INAP sobre Habilitats de direcció per a la gestió del canvi cap a una Administració Electrònica comunitària

L'objectiu del curs de l'Institut Nacional d'Administració Pública és donar a conèixer les línies d'actuació de la Comissió Europea en relació al desenvolupament de l'Administració Electrònica i reflexionar sobre el paper de les TIC en la millora de la qualitat en la satisfacció de les necessitats dels ciutadans. Joan Queraltó i Jordi Oliveres han impartit els mòduls del curs que tenien per objectiu adquirir les habilitats necessàries per poder liderar el procés d'anàlisi de l'organització, per identificar, definir i avaluar els seus processos: claus, estratègics, operatius i de suport, amb vista a la presa de decisions cap a la millora dels serveis.

 

Nova edició del curs "Gestió per competències, avaluació de l'acompliment i carrera professional"

S'ha celebrat a la seu de la FEGAMP a Santiago de Compostela, i dins del seu pla de formació contínua 2011 una nova edició d'aquest curs, de 20 hores lectives, impartida per Albert Calderó. Van assistir 15 funcionaris i funcionàries dels serveis de personal o de promoció d'ocupació de 10 ajuntaments de Galícia.

 

Albert Calderó, ponent a diverses jornades i congressos

Albert Calderó va participar intensament a les jornades “Administració electrònica, el canvi necessari”, formant part de la taula rodona sobre “Resistència al canvi: estratègies per vèncer-la” amb Carles Ramió, catedràtic de la UPF, i Llorenç Huguet, catedràtic i ex-rector de la UIB, i també va essent l’encarregat de fer la introducció dels ponents i de defensar la ponència final de les Jornades, sobre “Crisi, administració electrònica i gestió dels treballadors de l’administració”.

També va ser ponent a les jornades “Els ajuntaments davant de la crisi: tres iniciatives per optimitzar i estalviar recursos públics”, organitzades pel Consell Comarcal del Maresme, on va presentar un projecte de canvi organitzatiu i de gestió de personal dirigit tècnicament per Estratègia Local, el sistema de gestió per competències professionals, un mètode que busca combinar la gestió austera amb la creació d’oportunitats de promoció professional.

Així mateix, el subdirector d’Estratègia Local va participar com a conferenciant convidat en el Congrés de la Federació de Serveis Públics de la Unió General de Treballadors de la Diputació d'Almeria, amb una conferència titulada "Millores laborals i sostenibilitat dels serveis públics en època de crisi".

Finalment, Albert Calderó serà ponent a les XXIX Jornades de Gerència Universitària, una reunió congressual anual dels equips de rectors, gerencials i directius de les universitats espanyoles, convocada enguany a Almeria. La ponència del subdirector d’Estratègia Local versarà sobre "Reduir costos de personal en temps de crisi: Els plans d'austeritat i modernització".

 


Jordi Oliveres
Director

Per recomanar REGI a un amic o consultar la nostra política de privacitat.
Si desitja donar-se de baixa, faci clic en el link inferior "Mis suscripciones" després de rebre aquest mail, i desmarqui les publicacions corresponents.

 

 

REGI Nº8

Revista electrònica sobre el desenvolupament de la governança de les institucions públiques
21/10/10
1.056
0

 

Novembre 2010

 

Jordi Oliveres, Director d'Estratègia Local, imparteix un curs sobre Confidencialitat i Protecció de Dades en la Federació Gallega de Municipis i Províncies (FEGAMP)

La Federació Gallega de Municipis i Províncies (FEGAMP) ha organitzat un curs titulat "Confidencialitat i Protecció de Dades Personals en les Relacions dels Empleats Públics amb els Ciutadans. La LOPD", integrat al Pla Interadministratiu de Formació Contínua de la Fegamp 2010. L'objectiu d'aquest curs és el d'aprendre els conceptes bàsics en relació amb les dades de caracter personal i la seva protecció en el marc del treball del personal administratiu i tècnic d'una institució local.

Fent més amb menys en el servei de bombers

Article d'Albert Calderó, subdirector d'Estratègia Local, sobre la reorganització del servei de bombers de la comarca anglesa de Merseyside (Liverpool), citada|esmentada com a exemplar al Regne Unit per haver aconseguit en gran manera augmentar la seva eficàcia i reduir alhora els seus costos.

La crisi en l'Administració, l'administració de la crisi", conferència d'Albert Calderó a la Universitat d'Almeria

Nombrosos membres de l'equip de govern, degans, professors i personal d'administració de la Universitat d'Almeria van assistir a la conferència d'Albert Calderó. En la nota de premsa de la Universitat d'Almeria es destaquen algunes de les frases i continguts de la seva exposició. La rebaixa en les nòmines dels empleats públics és només "una dada més d'un viratge històric", ha assenyalat. "S'ha acabat el creixement de la despesa pública per a un bon grapat d'anys", cloïa. "Ens hem habituat a uns nivells de despesa que no hi ha en altres països desenvolupats i ara s'ha de passar d'una gestió de l'abundància a una gestió de l'austeritat i també desenvolupar l'efectivitat i la productivitat de les plantilles públiques. En els últims anys, les plantilles han tingut un creixement asiàtic i en canvi no hi ha hagut preocupació per la productivitat".


Entrevista Albert Calderó en la intranet de l'Ajuntament de Vitòria-Gasteiz

En ocasió de la seva participació com a ponent en el VI Congrés Internacional sobre Gestió de Recursos Humans en l'Administració Pública celebrat en Vitòria-Gasteiz, el Subdirector d'Estratègia Local, Albert Calderó, ha estat entrevistat en la intranet de l'Ajuntament, que també recull una àmplia crònica de les ponències del Congrés.


Jordi Oliveres
Director

Per recomanar REGI a un amic o consultar la nostra política de privacitat.
Si desitja donar-se de baixa, faci clic en el link inferior "Mis suscripciones" després de rebre aquest mail, i desmarqui les publicacions corresponents.

 

REGI Nº7

Revista electrònica sobre el desenvolupament de la governança de les institucions públiques
25/5/10
1.170
0

Maig de 2010, especial austeritat

 
Baixar els sous dels funcionaris: com i per què?
Albert Calderó, subdirector d'Estratègia Local, planteja en aquest interessant article diversos interrogants a partir del conjunt de decisions adoptades pel President Rodríguez Zapatero per calmar els mercats internacionales de capitals. Com es posarà en pràctica aquesta mesura en les administracions autonòmica i local? Com es trenquen acords i pactes vigents, signats amb els sindicats, aprovats en Ple, publicats en els butlletins oficials? A què s'han de destinar aquests estalvis? 
 
Austeritat en les institucions públiques
Primeres dos entregues d'una sèrie d'articles breus que volen donar a conèixer experiències pràctiques d'estalvi als pressupostos públics d'institucions de diversos països. La situació actual ha donat encara més vigència a la necessitat de promoure la idea que l'estalvi públic no és només necessari, sinó que també és possible, i en àmbits ben diversos: 1: despavimentar carreteres i camins rurals i 2: Reduir i professionalitzar els comandaments intermedis
 
Alcohol i despesa pública
 
Article d'Albert Calderó que exposa la greu addicció que pateixen molts polítics, directius i tècnics de les nostres institucions públiques: l'addicció a l'increment de la despesa pública. Com amb l'alcohol, l'addicció es va adquirir quan estava socialment acceptada i justificada: durant trenta anys es va acceptar que era necessari incrementar la despesa pública, que estava molt enrere del grau de desenvolupament de la nostra economia. Però avui moltes institucions de tots els colors polítics no saben fer una altra cosa que gestionar l'increment continuat de la despesa.
 
Estratègia Local fitxa a Maribel Montes-Wolf
 
Des d'Estratègia Local celebrem la recent incorporació de Maribel Montes-Wolf com a consultora del nostre equip; ha estat una de les més importants promotores i dirigents que han liderat el procés d'eclosió i creixent protagonisme mundial de les ONG. A partir de les seves funcions de direcció a Terre des Homes, una de les principals ONGs europees, des dels anys 70, passant per la seva participació en òrgans de coordinació internacional d'ONGs, i en organismes especialitzats de l'ONU i d'altres institucions internacionals, la seva tasca docent i les seves publicacions, és un referent indiscutible en el camp de l'organització i eficàcia de les Organitzacions No Governamentals.
 

Jordi Oliveres
Director

Per recomanar REGI a un amic o consultar la nostra política de privacitat.
Si desitja donar-se de baixa, faci clic en el link inferior "Mis suscripciones" després de rebre aquest mail, i desmarqui les publicacions corresponents.

 

 

REGI Nº6

Revista electrònica sobre el desenvolupament de la governança de les institucions públiques
15/10/09
1.329
0

Novembre 2009

Albert Calderó, coautor d'un llibre publicat per l'Escola Galega de Administración Pública

L'Escola Galega de Administración Pública - EGAP - de la Xunta de Galícia acaba de publicar, dins de la seva col·lecció Monografies, el llibre "Dirección Pública Profesional. Lecturas para xestionar a era da gobernanza", una obra col·lectiva de diversos experts en gestió pública, dirigida per Enrique José Varela, professor de ciència política de l'Universidade de Vigo. Albert Calderó, subdirector d'Estratègia Local, és l'autor del capítol 9, titulat "Xestión de proxectos nas institucións públicas".

Elena Marin dóna un curs d'Ètica dels Empleats Públics a l'Escola d'Administració Pública de la Regió de Múrcia.

Dins de l'ambiciós Programa de Formació 2009 de l'Escola d'Administració Pública de la Regió de Múrcia, Elena Marín, sòcia consultora d'Estratègia Local, ha impartit el curs "Ètica dels Empleats Públics; Casos Pràctics".

Jordi Oliveres dóna un curs sobre Confidencialitat i Protecció de Dades a l'Escola Municipal de Formació de Palma de Mallorca

L'exposició de Jordi Oliveres, director d'Estratègia Local, tenia l'objectiu de formar sobre els conceptes bàsics de l'estadística i el dret administratiu en relació amb les dades de caracter personal i la seva protecció en el marc del treball del personal administratiu.

De fet, Jordi Oliveres ha participat recentment en la fundació de l'Associació Professional Espanyola de Privacitat (APEP). L'APEP agrupa des de la seva fundació més de 90 persones representatives de l'àmbit jurídic, tècnics i personal d'altres titulacions; docents i investigadors; professionals (consultors, assessors, advocats i auditors), i persones que desenvolupen tasques relacionades amb la protecció de dades en l'Administració Pública i les empreses.

Isidor Torres imparteix un curs per a polítics i directius de Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Panamà, República Dominicana i Cuba

Isidor Torres, consultor d'Estratègia Local, ha estat convidat per la Agencia Espanyola de Cooperació Internacional a impartir al Centre de Formació de la Cooperació Espanyola, a La Antigua, Guatemala, l'assignatura de "Negociació i Ressolució de conflictes " del curs d'Expert i Mestratge en Direcció i Gestió Pública dirigit a personal polític i directiu de Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Panamà, República Dominicana i Cuba.

El Consell Insular d'Eivissa adjudica a Estratègia Local l'actualització de la seva Relació de Llocs de Treball

Estratègia Local, en concurrència amb altres consultores, ha presentat la millor oferta en funció dels criteris de proposta metodològica, experiència en feines similars, millores gratuïtes i oferta econòmica.

Desitgem a tots els nostres clients i amics que, després de la pausa estiuenca, la tardor arribi amb noves il·lusions i forces per encarar amb diligència els reptes derivats de la crisi.

Jordi Oliveres
Director

Per recomanar REGI a un amic o consultar la nostra política de privacitat.
Si desitja donar-se de baixa, faci clic en el link inferior "Mis suscripciones" després de rebre aquest mail, i desmarqui les publicacions corresponents.

 

 

REGI Nº5

Revista electrònica sobre el desenvolupament de la governança de les institucions públiques
15/12/08
1.169
0

Desembre 2008

Totes les institucions del nostre país han passat en les últimes setmanes per l’experiència de constatar, fent el pressupost per 2009, fins a quin punt la crisi econòmica està ja afectant a cada institució. Una lectura que pot ajudar a gestionar amb empenta aquesta nova situació, tot i que de moment només estigui disponible en anglès, és l’últim llibre de John Kotter, del que Albert Calderó ens fa una breu recensió: “El canvi és urgent, acabem amb la complaença”.

Hem posat en marxa una important innovació en cursos de formació per impartir en el si de les nostres institucions públiques clients: els cursos semipresencials: amb una part presencial intensiva, en dos dies, i una altra part virtual, feta a distància, mitjançant documentació d’estudi i participació en fòrums i tutoria per internet amb el mateix professor de la fase presencial. D’aquesta manera aconseguim cursos d’alt contingut, de 50 hores lectives, minimitzant la distorsió que representa la presència col·lectiva i simultània a les sessions presencials, i facilitant la compaginació del treball formatiu individual amb les obligacions del lloc de treball. Hem publicat ja dues ofertes de cursos amb aquest innovador format, un per a administratius, “Modernització, innovació i qualitat del procediment administratiu”, i un altre per a directius, caps i tècnics, “Creativitat, innovació i solució de problemes a la gestió pública”.

La nostra tasca de formació es segueix duent a terme en diverses institucions que ens han atorgat la seva confiança. Recentment ho hem fet a la Federació Gallega de Municipis i Províncies, amb un curs de nova creació per a la formació de comandaments intermedis d’institucions públiques.

Al mateix temps segueix ampliant-se el protagonisme dels nostres consultors a la docència universitària de tercer cicle sobre gestió pública. Jordi Oliveres i Albert Calderó han participat recentment com a professors del Màster en Gestió i Direcció d’Organitzacions públiques de la Universitat d’Alacant, i Albert Calderó impartirà al desembre la conferència inaugural del Curs d’Alta Direcció en Administració Pública de la FUNDESEM Business School d’Alacant, del que és també el professor responsable de planificació i gestió estratègica.

Desitgem a tots els nostres clients i amics unes felices festes nadalenques i un any nou que, com a mínim, sigui creatiu, innovador i pròsper en canvis.

 

Jordi Oliveres
Director

Per recomanar REGI a un amic o consultar la nostra política de privacitat.
Si desitja donar-se de baixa, faci clic en el link inferior "Mis suscripciones" després de rebre aquest mail, i desmarqui les publicacions corresponents.

 

 

REGI Nº4

Revista electrònica sobre el desenvolupament de la governança de les institucions públiques
18/9/08
1.197
0

Setembre 2008


La crisi econòmica 2008-2010 està ja instal·lada a les nostres institucions, i encara tenim força governs que segueixen sense reaccionar. S’imposa una revisió en profunditat de les estratègies, i probablement decisions correctores importants. Albert Calderó fa unes aportacions a la qüestió a l’article: “Gestió estratègica de la crisi 2008-2010 des de les institucions públiques”.

L’equip de consultors d’Estratègia Local s’ha reforçat recentment amb un fitxatge d’alt nivell: Enrique Sacanell, que és Llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia per la Universitat de Deusto, es avaluador sènior de la Fundació Basca per a la Qualitat (EUSKALIT) i està acreditat com Coach Ontològic per la Universitat de Monterrey. A partir d’ara serà el Soci consultor i Apoderat de Estratègia Local al País Basc.

Enrique Sacanell ha estat directiu al sector públic des del 1981, a Osakidetza-Servei Basc de Salut fins el 1989, i després a l’Ajuntament de Getxo, primer com Responsable Tècnic de Serveis Socials i posteriorment com Responsable de Qualitat. Ha estat professor associat de l’Escola de Treball Social de la Universitat de Deusto. És autor de nombroses publicacions sobre la qualitat al sector públic, és un conegut conferenciant i ponent de congressos i jornades sobre qualitat al sector públic i escriu amb assiduïtat un interessant bloc sobre el tema.

Estratègia Local té també nou domicili i seu social a Barcelona, al Carrer València, 73, principal 1a , districte postal 08015.

I per acabar, un aniversari: Albert Calderó, fundador d’Estratègia Local, el seu Director durant molts anys i actualment Sotsdirector, ha complert recentment els seus 25 anys de trajectòria professional com a consultor al sector públic. La nostra més cordial felicitació.

Afectuoses salutacions a tots els nostres lectors i fins a la propera.

Jordi Oliveres
Director

Per recomanar REGI a un amic o consultar la nostra política de privacitat.
Si desitja donar-se de baixa, faci clic en el link inferior "Mis suscripciones" després de rebre aquest mail, i desmarqui les publicacions corresponents.

 

 

REGI Nº3

Revista electrònica sobre el desenvolupament de la governança de les institucions públiques
15/2/08
1.131
0

Febrer de 2008

 

A Estratègia Local estem acabant de preparar l’edició 2008 del nostre catàleg de formació per aportar les nostres propostes als plans de formació interna de les institucions, que s’ha demorat perquè estem posant a punt molts cursos nous.

Com un avançament del mateix estem enviant aquests dies un pre-catàleg de cursos nous per difondre en les institucions a tots els nivells les novetats de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic; hi trobareu cursos divulgatius pels funcionaris i empleats públics en general, un curs per a directius i comandaments intermedis i un curs més dens per a tècnics de recursos humans.

Iniciem també avui en aquesta revista electrònica la publicació dels nostres comentaris actualitzats sobre articles concrets de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic, una ampliació i actualització del llibre de comentaris que vaig publicar al 2007 i que encara està a la venda. Seguirem publicant a REGI comentaris actualitzats al calor de les nostres experiències de consultoria de recursos humans a les institucions públiques.

Una altra qüestió d’actualitat és la viabilitat d’aplicació a les institucions públiques dels quadres de comandament d’indicadors de gestió, una eina molt de moda al món empresarial, i també a les institucions dels països avançats. Difós i popularitzat sobre tot per Robert S. Kaplan i David P. Norton en el seu llibre “The balanced scorecard” de 1996, és avui una referència mundial en matèria de planificació i gestió per objectius i resultats. Podem estudiar una aplicació interessant a l’Estat de Florida (USA).

Res més de moment, cordials salutacions i fins la propera.

Albert Calderó
Director

Per recomanar REGI a un amic o consultar la nostra política de privacitat.
Si desitja donar-se de baixa, faci clic en el link inferior "Mis suscripciones" després de rebre aquest mail, i desmarqui les publicacions corresponents.

 

 c/ Camí d'Agell, 21 - 08349 Cabrera de Mar - Tel.: 934 817 410
BARCELONA

Inscrita al Registre Mercantil de Barcelona, Volum 11303, Llibre 10108, Secció 2a, Foli 18, Full núm. 131675
© ESTRATEGIA LOCAL, SOCIETAT ANÒNIMA - CIF A-59108522