CORAL Nº10

Correu sobre organització i recursos humans a l'Administració Local
16/5/11
1.182
0

 

Maig de 2011

Nou catàleg de formació 2011

Estratègia Local posa a disposició dels seus clients el catàleg de formació 2011; seguim ajustant els preus, mantenint la nostra línia d’innovació i d’adaptació dels continguts a les novetats legislatives i a les circumstàncies actuals de les institucions. En el nostre catàleg de formació del 2011 hem organitzat els cursos en tres grups en funció dels destinataris: alts càrrecs, directius i personal tècnic, tots els empleats públics i càrrecs electes locals, i entre els que destaquen:   

  • Aplicació a les institucions locals de la llei 35/2010 de mesures urgents per a la reforma del mercat de treball: modernitzar les relacions laborals mitjançant un nou consens
  • Gestió per competències, avaluació de l'acompliment i carrera professional
  • Millora contínua dels serveis públics en època de crisi
  • Confidencialitat i protecció de dades en les relacions dels empleats públics amb els ciutadans
  • Com gestionar les relacions ciutadanes a l'inici del mandat
  • Com gestionar la crisi i fer plans d'austeritat a l'inici del mandat

 

Una idea per preparar a cada institució local unes noves bases per a l'acord entre la institució i els sindicats de funcionaris

Des d’Estratègia Local estem difonent una proposta per aprofitar les setmanes de tranquil·litat interna que comporten les eleccions, fent, amb la col·laboració d'Estratègia Local, una activitat de seminari, formativa i de debat, que anomenem el Seminari "Cara a Cara".

 

Alcaldes que repeteixen

Article d’Albert Calderó, subdirector d'Estratègia Local, que contraposa l’alta estabilitat política municipal arreu d’Europa als relativament freqüents canvis d’Alcaldes o d’aliances als governs municipals espanyols.

 

Els Robinsons Incidentals a l'administració local

Article de Jordi Oliveres, director d'Estratègia Local, que exposa la facilitat per a denunciar ajuntaments per incomplir la Llei Orgànica de Protecció de Dades (LOPD), i la freqüència amb que passa donat l’incompliment sistemàticament de la LOPD a moltes de les webs municipals.

 

El mètode de gestió per competències professionals d'Estratègia Local avança en les entitats locals

En l'actual etapa d'austeritat i de prioritat a la sortida de la crisi els mètodes innovadors d'Estratègia Local de gestió de les persones de les institucions públiques estan guanyant crèdit dia a dia, amb aplicacions pràctiques a l’Ajuntament d’Avilés i al Consell Comarcal del Maresme.

 

Estratègia Local continua formant electes locals

Els darrers mesos, el nostre equip ha desenvolupat diverses activitats de formació dirigides a càrrecs electes locals; Jordi Oliveres, director d’Estratègia Local, va impartir un curs sobre “Oratòria i discurs polític” dins de la sisena edició del Màster en Govern Local (2010-2011) de la Universitat Autònoma de Barcelona; també va va impartir un curs sobre Gabinets de Crisi a joves regidors, en el marc del Diploma de Postgrau en "Lideratge i Governança Local" de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Així mateix, dins del Cicle de Seminaris per a alts càrrecs locals impartit per Estratègia Local, que han organitzat l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Fundació Aula d'Alts Estudis d'electes, Jordi Oliveres va impartir els cursos "Com gestionar la crisi i fer plans d'austeritat al final del mandat" i "Com un regidor pot fer un pla personal de carrera"; Pere Casajuana, consultor d’Estratègia Local, va impartir el curs “Com relacionar-se amb els ciutadans per canals no convencionals", i Joan Queraltó, consultor d’Estratègia local, els cursos "Com gestionar les relacions ciutadanes al final del mandat" i "Com un regidor treu profit d'internet: xarxes social, correu-e i blocs"

 

Albert Calderó, ponent en diverses jornades tècniques sobre crisi i gestió de persones en Ajuntaments

Albert Calderó, subdirector d'Estratègia Local, ha estat convidat recentment a participar en dues jornades tècniques sobre crisi i gestió de persones a les institucions locals: en les jornades "Recursos Humans i gestió del coneixement en temps de crisi", organitzades per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, a impartir una ponència i taller participatiu amb el títol: "Més enllà dels plans d'austeritat: l'ajust a la millora de l'eficiència", on es van debatre més de 40 diferents dissenys preliminars de projectes per a la posada en pràctica del pla d'austeritat i eficiència en els Ajuntaments; en les "II Jornades Tècniques sobre Desenvolupament Local i Recursos Humans", organitzades per la Diputació d'Almeria, on van assistir 215 càrrecs electes i tècnics dels ajuntaments de la província, Calderó va impartir la ponència "Estratègies bàsiques per a la gestió dels recursos humans d'un Ajuntament", centrada en mètodes innovadors de gestió de persones adaptats a la realitat actual de crisi de les institucions locals espanyoles.

 

Jordi Oliveres
Director

Per recomanar CORAL a un amic o consultar la nostra política de privacitat.
Si desitja donar-se de baixa, faci clic en el link inferior "Mis suscripciones" després de rebre aquest mail, i desmarqui les publicacions corresponents.

 

 

 

 

CORAL Nº9

Correu sobre organització i recursos humans a l'Administració Local
3/11/10
1.259
0

 

Novembre de 2010

 

Dues propostes formatives: cicle de seminaris per a alts càrrecs locals i curs específic sobre modernització de les relacions laborals 

Estratègia Local imparteix un Cicle de Seminaris per a alts càrrecs locals, convocat per l'Associació Catalana de Municipis (ACM). Es tracta de seminaris de 4 hores un dia sobre conceptes, mètodes, idees i fórmules pràctiques per atendre l'actualitat del govern local, a l'escenari de la crisi i de la proximitat de les eleccions municipals. Els seminaris són pràctics, amens i els seus continguts estan pensats per ser aplicats per part dels assistents l'endemà del curs. Els seminaris se celebraran a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona entre octubre d'aquest any i març del 2011; es pot consultar la web de la ACM per a més informació i inscripcions. Estratègia Local també pot impartir aquests seminaris als equips de govern i directius de les institucions locals que ho desitgin.

A més, l'entrada en vigor de la llei 35/2010 obliga als ajuntaments a fer una sèrie de canvis en matèria de personal, i obre també l'oportunitat de crear un nou consens que desbloquegi l'actual conjuntura de crispació en les relacions amb els sindicats i busqui oportunitats de modernització i d'aportació positiva al problema de desocupació i crisi actual. Amb aquesta intenció hem elaborat una proposta de curs sobre l'aplicació a les institucions locals de la llei 35/2010 de mesures urgents per a la reforma del mercat de treball: modernitzar les relacions laborals mitjançant un nou consens, que confiem que sigui d'interès.

Economic gardening, una nova política de promoció econòmica des de les institucions locals per sortir de la crisi

Interessant article d'Albert Calderó, subdirector d'Estratègia Local, sobre l'horticultura d'empreses, una nova filosofia de com un Ajuntament o entitat local podria promoure el desenvolupament econòmic al seu territori, l'aplicació de la qual pot ser oportuna avui al nostre país.

 

L'ACM realitza un seminari per explicar els ens locals com aplicar el decret antidèficit, impartit per Estratègia Local

En un seminari de 5 hores de durada, Albert Calderó va analitzar detalladament per a l'Associació Catalana de Municipis el Reial Decret 8/2010 des de la perspectiva de la seva aplicació a les institucions locals. També va proposar diferents alternatives d'interpretació i aplicació, com es pot conciliar la seva aplicació amb plans d'austeritat i d'estalvi de costos i com mantenir una dinàmica positiva de les relacions sindicals i laborals. En la jornada van participar 32 alcaldes, regidors i, tècnics, de les àrees d'hisenda i promoció econòmica.


La revista oficial de la FEMP publica un article d'Albert Calderó sobre estratègia municipal

La revista "Carta Local", portaveu de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, ha publicat un article d'Albert Calderó, subdirector d'Estratègia Local, sobre estratègies municipals i del municipalisme davant de l'actual conjuntura de crisi econòmica, que es titula "Municipalisme, austeritat i reposicionament institucional"

 

Jordi Oliveres
Director

Per recomanar REGI a un amic o consultar la nostra política de privacitat.
Si desitja donar-se de baixa, faci clic en el link inferior "Mis suscripciones" després de rebre aquest mail, i desmarqui les publicacions corresponents.

 

CORAL Nº8

Correu sobre organització i recursos humans a l'Administració Local
17/6/10
1.278
0

 

Juny de 2010

 

Alcaldes que pleguen
Provocador article d'Albert Calderó, subdirector d'Estratègia Local, que exposa un gran secret: molts alcaldes i alcaldesses estan pensant no tornar a presentar-se a les eleccions del proper any, i encara no ho han dit a ningú...  
Formació en temps de crisi i austeritat 
L'actual situació de crisi obliga més que mai a les institucions locals a innovar en els seus sistemes d'actuació buscant una major eficàcia i eficiència, i a encetar plans d'estalvi de costos; i aquesta realitat, coincidint amb el final del mandat, conforma un moment molt complex i crític. Per això pot ser necessari i útil convocar una oferta formativa breu i centrada en les qüestions més apressants, tal com estan fent ja algunes institucions amb la nostra col·laboració tècnica. Així, posem a disposició dels nostres clients el nostre catàleg 2010-2011 de cursos breus de formació, pensats específicament per a polítics i directius locals.
 
Seguint aquesta línia formativa, Albert Calderó ha impartit a la seu de la Federació de Municipis de Cantàbria, un curs intensiu sobre "Gestió de la crisi: austeritat i reducció de costos a cada institució", dirigit als alcaldes i regidors de la regió, i patrocinat pel Govern de Cantàbria. Així mateix ha estat convidat a participar com a ponent en el VI Congrés sobre gestió de recursos humans en l'Administració Pública organtizat per l'Ajuntament de Vitòria-Gasteiz, impartint una ponència titulada "Crisi, plans d'austeritat i RDL 8/2010". També ha représ les seves classes de planificació estratègica al Curs d'Alta Direcció en Administració Pública de la FUNDESEM Business School d'Alacant, on exerceix de professor des de la seva creació; en aquesta edició, 19 dels participants són alcaldes o alcaldesses en actiu de la província d'Alacant.
 
Per la seva banda Jordi Oliveres, director d'Estratègia Local, ha impartit dos cursos sobre confidencialitat i protecció de dades organitzats per l'Institut Municipal de Formació Ocupacional i Foment (IMFOF) de l'Ajuntament de Palma, dirigits al seu personal administratiu i tècnic.
 
Estratègia Local també ha impartit al Centre Municipal de Formació de l'Ayuntamiento de Jerez de la Frontera un curs per a juristes municipals de 10 hores lectives sobre desenvolupament professional de la funció jurídica a les entitats locals.
 
Estratègia Local participa a la sisena edició del programa de formació de directius locals de la FEMP; vam col·laborar en el seu disseny inicial i posada en funcionament, i Albert Calderó imparteix des d'aleshores el seu mòdul B, Gestió de Serveis i Lideratge Organitzacional.
 
Estratègia Local valorarà els llocs de treball de l'Ajuntamient de Blanes
 
En concurrència amb altres empreses consultores, Estratègia Local ha guanyat l'adjudicació del contracte per valorar els llocs de treball de l'Ajuntament de Blanes, amb informe favorable tant dels tècnics municipals com dels sindicats CCOO i UGT.
El Consell Comarcal del Maresme contracta a Estratègia Local per a la posada en marxa d'un sistema d'avaluació de l'acompliment

En competència amb altres dues empreses consultores Estratègia Local ha resultat adjudicatària d'un contracte per a la posada en marxa d'un ambiciós i innovador sistema que permetrà gestionar l'avaluació de l'acompliment a partir d'un sistema de gestió per competències integrat en un sistema de direcció per objectius.

El Consell Comarcal del Maresme és un organisme supramunicipal que porta a terme importants serveis de suport tècnic a la gestió dels Ajuntaments de la seva comarca. Té una plantilla de més de 80 persones, de les quals més de 50 tenen titulació universitària.
 

Jordi Oliveres
Director

Per recomanar REGI a un amic o consultar la nostra política de privacitat.
Si desitja donar-se de baixa, faci clic en el link inferior "Mis suscripciones" després de rebre aquest mail, i desmarqui les publicacions corresponents.

 

 

 

CORAL Nº7

Correu sobre organització i recursos humans a l'Administració Local
22/12/09
1.344
0

 

Desembre de 2009

El Consell Insular de Formentera aprova el seu Reglament Orgànic

El Ple del Consell Insular de Formentera ha aprovat recentment el seu Reglament Orgànic, fruit d’un projecte de consultoria d’Estratègia Local. Ha estat aprovat amb els vots a favor dels grups municipals de Gent per Formentera, PSOE i Grup Independent de Formentera, i amb l’abstenció del PP.

Estrategia Local a la premsa d'Alacant

La Cambra de Comerç d'Alacant inicia aquest mes un campanya divulgativa del Pla Estratègic de la província d'Alacant que aquesta entitat va impulsar, junt amb les Cambres de Comerç d'Alcoi i Oriola, en els prolegòmens de la greu crisi econòmica actual. Per a això s'han programat multitud d'actes sectorials dirigits als empresaris i a l'opinió pública alacantina, i en articles publicats en relació amb aquest esdeveniment s'esmenta el paper d'Estratègia Local en l'elaboració del Pla.

Xavier Cassanyes, nou consultor d'Estratègia Local

L'equip de consultors d'Estratègia Local s'ha reforçat recentment amb el fitxatge de Xavier Cassanyes Garcia, llicenciat en Geografia, Postgrau en Aptitud Pedagògica i Curs de Doctorat (Universitat de les Illes Balears). Funcionari de l’Administració de Justícia de Balears, del Govern de les Illes Balears i de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) des del 2001.

Formació per a la Gestió Pública

Jordi Oliveres, director d'Estratègia Local, va ser convidat per la Agencia Espanyola de Cooperació Internacional a impartir al Centre de Formació de la Cooperació Espanyola, a La Antigua, Guatemala, l'assignatura de "Planificació Estratègica" del curs d'Expert i Mestratge en Direcció i Gestió Pública dirigit a personal polític i directiu de Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Hondures, Nicaragua, Panamà, República Dominicana i Cuba.

Pere Casajuana, consultor d'Estratègia Local, va donar el curs de "Llenguatge administratiu i relacions amb els ciutadans", dins de l'oferta de formació contínua de la FEGAMP (Federació Gallega de Municipis i Províncies) a Santiago de Compostel·la. Hi van participar professionals de l'administració local d'onze municipis de Galícia i d'altres administracions públiques gallegues.

Organitzar-se en temps de crisi

Albert Calderó, Subdirector d’Estratègia Local, va participar a una taula rodona de debat sobre temes organitzatius dels Ajuntaments en l’actual situació de crisi econòmica, amb el Batle de Campos, Sr. Guillem Ginard, d’Unió Mallorquina; el Batle de Santanyí, Sr. Miquel Vidal, del PP, i el Batle de Capdepera, Sr. Bartomeu Alzina, del PSOE. El debat ha estat transmès en directe per Ràdio Ona Mallorca, la ràdio pública de l’illa.

Així mateix, Albert Calderó va impartir al Saló de Plens del Consell de Mallorca una conferència sobre “Canvis organitzatius per gestionar la crisi”, en el marc de l’acte de presentació del llibre “Qualitat de gestió a l’Administració local. El canvi necessari en les cultures corporatives”, que va ser presidit per l’Hble. Sr. Miquel Rosselló, Conseller de Cooperació Local.

Podeu consultar la crònica del diari "Última Hora" de les Illes Balears sobre la conferència d'Albert Calderó que va publicar Xavier Cassanyes, nou consultor d'Estratègia Local, amb el títol "Redimensionar les administracions públiques".

Adjudicada a Estrategia Local l'elaboració de la RLT de l'ajuntament de la Comunitat de Madrid d'Hoyo de Manzanares

L'ajuntament d'Hoyo de Manzanares ha adjudicat a Estrategia Local l'elaboració del "document d'anàlisi i valoració de llocs de treball i de la Relació de Llocs de Treball". L'ajuntament d'Hoyo de Manzanares té 103 treballadors entre personal funcionari i laboral.

 

Desitgem a tots els nostres clients i amics un feliç nadal i que l'any nou ens porti més creativitat, una il·lusió renovada, i canvis positius que ens permetin mirar més enllà de la crisi.

 

Jordi Oliveres
Director

Si desitja donar-se de baixa. Per recomanar CORAL a un amic o consultar la nostra política de privacitat.

 

 

CORAL Nº6

Correu sobre organització i recursos humans a l'Administració Local
15/9/09
1.293
0

Setembre de 2009

Som consultors d'un sector en crisi, el sector públic

Aquest és el titular de l'entrevista publicada al Diari Avui a Jordi Oliveres, director d'Estratègia Local. Fa referència a la insuficient reacció de les institucions públiques a la crisi, a les causes dels seus dèficits i a possibles solucions, resultat dels vint-i-dos anys d'experiència al sector públic de la nostra consultoria.

La crisi arriba al sector públic..

Les administracions locals del nostre país ja no poden viure al marge de les greus conseqüències de la crisi econòmica. Isidor Torres, soci consultor d'Estratègia Local, reflexiona sobre les seves conseqüències en l'article "Els Expedients de Regulació de l'Ocupació amenacen el sector públic".

..I les administracions locals (nord-americanes) comencen a reaccionar

Albert Calderó, subdirector d'Estratègia Local, recull en aquests articles alguns dels canvis que els Ajuntaments nord-americans estan implementant com a conseqüència de la greu crisi econòmica. "Suspenen els focs artificials per la crisi (a Estats Units)" es centra en les primeres mesures de reducció de la despesa pública, mentre que "Estudi sobre la gestió de la crisi municipal a les grans ciutats nord-americanes" comenta un interessant estudi sobre el reequilibri pressupostari iniciat a tretze grans ciutats dels Estats Units.

Formació per gestionar la crisi

Durant els propers mesos d'octubre i novembre s'impartirà a la seu central de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques, a Barcelona, organitzat per la seva Fundació Aula d'Alts Estudis d'Electes, un cicle de seminaris dirigits a càrrecs electes locals sobre mètodes de gestió municipal de la crisi, que seran dirigits per Jordi Oliveres i Albert Calderó, director i subdirector d'Estratègia Local.

Així mateix, Albert Calderó va impartir un interessant mòdul formatiu de 8 hores sobre "Governança Local" al curs “Área formativa para o desenvolvemento da xestión local”, destinat a càrrecs electes locals i organitzat conjuntament per l'Escola para as Administraciones Públicas Caixanova i la Deputación de Lugo.

Finalmente, Isidor Torres i Pere Casajuana imparteixen aquest octubre cursos de formació per a la posada en funcionament del Sistema d'Avaluació de l'Acompliment previst als recents Acord Regulador i Conveni Col·lectiu signats al Concello de Santiago de Compostela.

Les administracions locals són les més properes al ciutadà, i les primeres que es ressenten de l'actual situació de crisi econòmica. També han de ser les primeres en respondre amb més reflexió i decisions clares sobre prioritats, reestructuracions serioses, més eficàcia directiva, i una gestió de les persones més rigurosa, flexible i exigent.

Jordi Oliveres
Director

Si desitja donar-se de baixa. Per recomanar CORAL a un amic o consultar la nostra política de privacitat.

 

 

CORAL Nº5

Correu sobre organització i recursos humans a l'Administració Local
15/5/09
1.213
0

Maig de 2009

La crisi econòmica s'aguditza

La crisi econòmica segueix aguditzant-se, però sembla que alguns governs locals segueixen actuant com si no passés res, com si això fos un malson del que despertarem de seguida i sense contratemps. A aquests governs locals convé que algú els demani que llegeixin l'últim article d'Albert Calderó, "L'orquestra del Titanic i la crisi".

Reaccionar a la crisi

Es pot fer molt des del govern local per a gestionar la crisi, per a minimitzar els seus efectes en l'àmbit local, per a generar confiança i esperança, i això és del tot necessari en aquest trist panorama institucional espanyol en el qual tant les institucions de l'estat com les de les autonomies sembla que estan en altra galàxia. El Consell Insular de Mallorca així ho va entendre quan va demanar al nostre sotsdirector Albert Calderó una ponència sobre el tema en la Primera Jornada d'Administració Local, que es va celebrar a Palma el 27 de febrer de 2009. Ara és possible llegir aquí el text íntegre de la seva ponència: "Plans d'actuació municipals i projectes de canvi organitzatiu en l'escenari de la crisi econòmica 2009-2010".

Nou curs sobre organització de les brigades municipals

Estratègia Local incorpora al seu catàleg de formació 2009 un nou curs presencial pensat específicament per a directius, tècnics, capatassos, encarregats, mestres i oficials de les brigades municipals, "Mètodes pràctics per a millorar l'organització del treball de les brigades municipals"; és un curs creat i impartit per José María Maseda, un formador col·laborador d'Estratègia Local que és expert en organització del treball de manteniment, que ha dirigit grans brigades de treballadors a mig món, i té experiència concreta com consultor d'Estratègia Local en l'organització de les brigades municipals.

Oliveres i Calderó, professors del Diploma de Postgrau en Gestió i Administració Local

El Diploma de Postgrau en Gestió i Administració Local és una diplomatura universitària de tercer cicle dirigida a càrrecs electes locals, impulsada per l'Associació Catalana de Municipis i Comarques i per les Diputacions de Girona, Lleida i Tarragona. Està organitzada conjuntament per les universitats de Girona, Lleida, Autònoma de Barcelona i Rovira i Virgili de Tarragona, i impartida en quatre edicions diferents i coordinades en les quatre capitals catalanes. Jordi Oliveres, Director d'Estratègia Local, i Albert Calderó, Sotsdirector, han iniciat recentment la docència en aquesta Diplomatura. Jordi Oliveres imparteix el mòdul formatiu sobre Oratoria i Discurs Polític, i Albert Calderó sobre Premsa, Gabinets de Comunicació i Màrqueting Institucional.

L'Ajuntament de Cieza de la Regió de Múrcia adjudica a Estratègia Local la realització de la Relació de Llocs de Treball

Estratègia Local, en concurrència amb altres consultores, ha obtingut el 91,4% dels punts adjudicables en funció dels criteris de proposta metodològica, experiència en feines similars, millores gratuïtes i oferta econòmica.

Concentrar-se en els projectes d'alta prioritat

La crisi obliga a prioritzar. Això vol dir concentrar més atenció política, directiva i tècnica en menys projectes més rellevants. Vol dir major reflexió i esforç qualitatiu. Fer menys coses no implica gestionar pitjor, al contrari, implica la possibilitat de generar major valor afegit polític i social amb menys projectes. Hi ha criteris útils per a això en un paper d'Albert Calderó escrit per al Curs de formació de directius de la Xunta de Galícia: "Gestió de projectes en les institucions públiques".

La crisi és sempre un problema molt greu; pot ser una catàstrofe si mirem cap a un altre costat, però pot ser una oportunitat si sabem gestionar-la. Amb els nostres millors desitjos que us vagi bé,

Jordi Oliveres
Director

Si desitja donar-se de baixa. Per recomanar CORAL a un amic o consultar la nostra política de privacitat.

 

 

CORAL Nº4

Correu sobre organització i recursos humans a l'Administració Local
15/2/09
1.280
0

Febrer de 2009

Austeritat pressupostària amb eficàcia: fer més amb menys

És hora de desenvolupar i aplicar mètodes d'estalvi pressupostari en totes les institucions, per quadrar el pressupost i també per mostrar la sintonia de la institució amb les exigències dels temps que corren. Però no al preu de reduir l'eficàcia, sinó augmentant-la. Per aconseguir-ho pot ser útil la lectura de l'últim article d'Albert Calderó, subdirector d'Estratègia Local: "Fer més amb menys, i el màrqueting institucional de l'austeritat".

Nova edició del Programa de Formació de Directius Locals de la FEMP

La Federació Espanyola de Municipis i Províncies ha convocat una nova edició, la quarta, del seu ambiciós i interessant programa de formació de directius locals. Es tracta d'un conjunt de 6 cursos temàtics, semipresencials, cada un d'ells de 40 hores, amb 20 hores lectives, a Madrid, i unes altres 20 hores de treball en comunitat virtual, a distància. I atenció, les inscripcions són gratuïtes. Albert Calderó, Subdirector d'Estratègia Local, és el professor del mòdul B, "Gestió de serveis i lideratge organitzacional".

Per a l'any 2009, congelació de tarifes d'Estratègia Local en consultoria i formació

Contribuint a trampejar el temporal de la crisi econòmica, Estratègia Local ha decidit aquest any, per primera vegada en molt temps, la congelació de les seves tarifes. Són el nostre gra de sorra per ajudar a quadrar els pressuposts públics sense renunciar a fer els canvis organitzatius, de gestió de personal i de relacions ciutadanes que precisament són més oportuns en aquests temps difícils.

Ponències de consultors d'Estratègia Local en diverses Jornades formatives sobre govern local

Diversos consultors d'Estratègia Local estan tenint presència en diversos fòrums de les institucions locals en un breu interval de temps. Jordi Oliveres, Director d'Estratègia Local, ha donat un seminari sobre "Lideratge i Gestió de Conflictes" en el "Primer Encontre d'alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores del Baix Montseny". Enrique Sacanell, cap de projectes d'Estratègia Local, va realitzar, sota el títol "Serveis Socials d'Atenció Primària. Reptes de futur", la conferència d'obertura de la Jornada titulada "El paper dels Governs Locals en el desenvolupament de polítiques socials" organitzada per EUDEL / Associació Basca de Municipis. També ha impartit Enrique Sacanell el taller sobre provisió del servei d'atenció domiciliària dins del Curs de "Gestió dels serveis d'atenció domiciliària" que ha organitzat la Diputació de Barcelona. El Consell Insular de Mallorca ha organitzat la Primera Jornada d'Administració Local, que se celebrarà a Palma el 27 de febrer de 2009, i un dels ponents serà Albert Calderó, subdirector d'Estratègia Local, que presentarà el tema: "Plans d'actuació municipals i projectes de canvi organitzatiu a l'escenari de la crisi econòmica 2009-2010. La Jornada està oberta a participants interessats de tot Espanya. I a la Diputació de Granada el Centro de Estudios Municipales i de Cooperació Internacional ha organitzat un programa formatiu dels Agents Dinamitzadors del Territori, en el que Albert Calderó dóna, dins del mòdul dedicat a la planificació estratègica, el tema "Disseny i gestió d'un Pla Estratègic Local".

Nou curs: Planificació i gestió de la pròpia trajectòria i progrés profesional

Estratègia Local incorpora a seu catàleg de formació 2009 un nou curs semipresencial de Planificació i gestió de la pròpia trajectòria i progrés professional, dirigit tant a Alts Càrrecs i Directius com a Tècnics, Comandaments intermedis, Administratius i en general professionals de qualificació mitja (grups A, B i C) de qualsevol professió de l'àmbit públic, amb l'objectiu de donar a conèixer sistemes pràctics de reflexió, programació, seguiment i avaluació de la pròpia carrera professional.

Jordi Oliveres
Director

Si desitja donar-se de baixa. Per recomanar CORAL a un amic o consultar la nostra política de privacitat.

 

 

CORAL Nº3

Correu sobre organització i recursos humans a l'Administració Local
15/11/08
1.322
0

Novembre de 2008

Benvinguts a la crisi

Molts Ajuntaments estan aquestes setmanes valorant l’impacte en les seves previsions pressupostàries de la crisi econòmica actual. I per a molts d’ells la crisi és d’entitat. Aquesta edició de Coral està dedicada a aquesta qüestió que per desgràcia presidirà el present mandat municipal.

Alguns Ajuntaments han començat ja a adoptar mesures contundents d’adaptació a la nova realitat, com comentem a “Acomiadaments i expedients de regulació d’ocupació a ajuntaments”.

Una altra reflexió oportuna pot ser sobre instruments de gestió de la crisi municipal existents a d’altres països. Albert Calderó ha escrit un article titulat “Fallida Municipal” sobre la legislació nord-americana de regulació de les crisis pressupostàries municipals.

Creiem que és important que totes les institucions locals estudiïn l’impacte de la crisi en la seva realitat i adoptin quan abans millor mesures adequades. Per tal d’ajudar en aquest procés hem elaborat un curs de 10 hores de durada per a directius i tècnics municipals que creiem que pot ser de gran ajuda: CURS INTENSIU: GESTIÓ MUNICIPAL DE LA CRISI 2008-2010.

D’altra banda, Albert Calderó està impartint actualment la 3a edició del curs semipresencial “Gestió de serveis i Lideratge organitzacional” dins del Programa de Formació de Directius en Gestió Pública Local de la FEMP, i acaba de tornar de Guatemala on va impartir la seva assignatura de Planificació Estratègica al Màster de Direcció i Gestió Pública Local patrocinat per l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional en el Centre de Formació de la Cooperació Espanyola a l’Antiga Guatemala, amb l’assistència de 36 Alcaldes, Regidors i directius de Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Panamà, República Dominicana i Cuba.

Finalment, una informació d’actualitat: Adjudicada a Estratègia Local la reorganització de l’Ajuntament d’Hondarribia.

Salutacions municipalistes i fins aviat.

Jordi Oliveres
Director

Si desitja donar-se de baixa. Per recomanar CORAL a un amic o consultar la nostra política de privacitat.

 

 

CORAL Nº2

Correu sobre organització i recursos humans a l'Administració Local
15/9/08
1.241
0

Setembre de 2008

Reprenem després de l’estiu la publicació d’aquesta revista electrònica sobre temes d’actualitat a les institucions locals.

En la nostra feina com a consultors d’organització hem col·laborat recentment amb diversos Ajuntaments dels que nosaltres anomenem “Ajuntaments de la mida difícil”: municipis de deu mil a quaranta mil habitants, amb Ajuntaments entre cinquanta i tres-cents funcionaris. Ajuntaments massa grans per funcionar com un Ajuntament petit, però massa petits per funcionar com un gran. Albert Calderó ha escrit un article sobre la nostra experiència, que proposa un model organitzatiu innovador pels Ajuntaments d’aquesta mida: “Com organitzar l’Ajuntament de la microciutat”.

L’escenari de crisi econòmica i energètica està desencadenant interessants innovacions en institucions locals i regionals als països avançats. Per exemple la jornada laboral de 4 dies. Us recomanem la lectura de “Treballar 4 dies a la setmana per estalviar costos i energia, un nou sistema de gestió de personal que s’estén per institucions locals i estatals dels EUA”.

La crisi econòmica hauria de promoure en les institucions locals una recuperació de les reflexions estratègiques sobre el futur socioeconòmic. Un interessant projecte en marxa és el de la província d’Alacant, amb un pla estratègic promogut per les Cambres de Comerç.

Algunes institucions estan treballant seriosament des de fa temps la formació de polítics locals: Estratègia Local col·labora en aquest tema des del 2003 amb Eudel, l’Associació de Municipis Bascos. Ens complau donar publicitat a la seva proposta. Estratègia local imparteix la 6a edició dels Cursos de Capacitació pel Treball Polític Local d’EUDEL, l’Associació de Municipis Bascos: un ambiciós programa formatiu per a polítics locals.

Salutacions municipalistes i fins aviat.

Jordi Oliveres
Director

Si desitja donar-se de baixa. Per recomanar CORAL a un amic o consultar la nostra política de privacitat.

 

 

CORAL Nº1

Correu sobre organització i recursos humans a l'Administració Local
15/9/07
1.479
0

Setembre de 2007

Salutacions cordials.

Mitjançant aquest correu pretenem prestar un servei als càrrecs polítics, directius i tècnics de les entitats locals dedicats a les qüestions d’organització i recursos humans. Periòdicament difondrem per aquest mitjà notícies i comentaris tècnics sobre l’actualitat d’aquesta temàtica.

Agraïm per endavant les aportacions i crítiques de tots, i també les col·laboracions per difondre aquest mitjà i fer-lo arribar a tots els seus destinataris.

Muchas gracias, moltes gràcies, eskerrik asko, moitas grazas.

Convocada la 20a edició del cicle de seminaris: “Eficàcia i qualitat a les institucions públiques” per Octubre de 2007.

“Legislació líquida, legislació gasosa”, un article inèdit d’Albert Calderó sobre el canvi legislatiu al sector públic espanyol.

EUDEL, l’Associació de Municipis Bascos, convoca la 5a edició dels Cursos de Capacitació pel Treball Polític Local, un ambiciós pla formatiu per a polítics locals.

NOVETAT! Surt a la venda el llibre: “COMENTARIOS PRÁCTICOS PARA LA APLICACIÓN DEL ESTATUTO BÁSICO DEL EMPLEADO PÚBLICO (Ley 7/2007, de 12 de abril) A LAS INSTITUCIONES Y ORGANISMOS PÚBLICOS”, una obra d’Albert Calderó editada per Estratègia Local.

Gràcies per l’atenció,

Albert Calderó
Director

Si desitja donar-se de baixa. Per recomanar CORAL a un amic o consultar la nostra política de privacitat.

 

 c/ Camí d'Agell, 21 - 08349 Cabrera de Mar - Tel.: 934 817 410
BARCELONA

Inscrita al Registre Mercantil de Barcelona, Volum 11303, Llibre 10108, Secció 2a, Foli 18, Full núm. 131675
© ESTRATEGIA LOCAL, SOCIETAT ANÒNIMA - CIF A-59108522